21012021
SLOGAN

Αξίζει να το δείτε!

21 Οκτ 2020
144 Προβ.

Η σημασία των συνεταιρισμών στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και στην αειφορία

Θέμα: Η σημασία των συνεταιρισμών στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και στην αειφορία

Διπλωματική Εργασία της κ. Γεωργίας Αυγοπούλου

Περισσότερα...

 

 

Περίληψη

 

Η βιώσιμη/αειφόρος ανάπτυξη αποτέλεσε σημαντικό στόχο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της «Στρατηγικής 2020» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσκαλέσει τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εθνικές τους πολιτικές επιλογές στους οικονομικούς στόχους αυτής. Σήμερα περισσότερες τομεακές πολιτικές για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς κάνουν ευθεία αναφορά στα κριτήρια της βιώσιμης/αειφόρου ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής αυτής πολιτικής είναι η μεταστροφή των εθνικών κλαδικών και τομεακών πολιτικών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στις εθνικές τους οικονομίες. Στις πολιτικές για τον τερματισμό της φτώχειας και τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων θα πρέπει να ενταχθούν και οι πολιτικές για την υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ιδιαίτερα στους ενεργούς και αναπτυσσόμενους συνεταιρισμούς και μάλιστα με τα κριτήρια της βιώσιμης ανάπτυξης. Συνεπώς, οι συνεταιρισμοί πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής περιφερειακής ολοκλήρωσης. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να αναδείξει το ρόλο των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τελευταίας οικονομικής ύφεσης που επηρέασε την αναπτυξιακή πορεία τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης. Για την επίτευξη του ερευνητικού σκοπού και την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων διεξήχθη δευτερογενής έρευνα τόσο με τη χρήση επιστημονικών πηγών, άρθρα και σχετικές επιστημονικές εκδόσεις, όσο και με την αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για τους συνεταιρισμούς που συλλέχτηκαν από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς.

Η εργασία ανέδειξε την ανθεκτικότητα των συνεταιριστικών επιχειρηματικών μορφών σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, τη δυνατότητα αφομοίωσης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και τη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ευημερία και τον περιβαλλοντικό σεβασμό. Επιπλέον, η ανθεκτικότητα των συνεταιρισμών εν μέσω οικονομικής κρίσης συνδέεται με σταθερότητα και αύξηση του κύκλου εργασιών, με διατήρηση της εργασιακής απασχόλησης και με συμβολή στη μείωση της ανεργίας της εθνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διπλωματική εργασία ανέδειξε ότι οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελούν ένα εναλλακτικό κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο, που πρωτίστως στηρίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τα άτομα και τις κοινωνίες. Τέλος, η διπλωματική εργασία ανέδειξε τις διαφορές των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις της οικονομίας της ανοικτής αγοράς δίνοντας έμφαση στον ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό χαρακτήρα των συνεταιρισμών που μπορούν να δημιουργούν βιώσιμες λύσεις στα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα των χωρών που δραστηριοποιούνται.Δείτε την εργασία εδώ...

 

 

08 Μαρ 2019
858 Προβ.

Παρουσίαση βιβλίου - Εγκαίνια Έκθεσης Retrospektiva

Περισσότερα...

Παρουσιάση το νέου βιβλίου με τίτλο "ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ" και εγκαίνια ατομικής αναδρομικής έκθεσης φωτογραφίας - ντοκουμέντου.

Διοργανωτής: Νίκος Αποστολόπουλος

ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - RETROSPEKTIVA

 

 

08 Μαρ 2019
740 Προβ.

ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα...

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 οι εκδόσεις Δεδεμάδη και ο Δημήτρης Κατσούλης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου  ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ώρα 18.00 μμ.

Για το βιβλίο μιλήσουν :

Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μιχάλης Πικραμένος, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Σωτηρέλης, ο πρώην Δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών και ο κ.Λάμπρος Μίχος πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, πρώην Βουλευτής.

Συντονίζει η Άννα Παπαδημητρίου -Τσάτσου, Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Περισσότερα...

17 Νοε 2018
1645 Προβ.

Φιλανθρωπικό έργο από την Τίτη Ντολαπτσή

Περισσότερα... Περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας  (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α) 

σας προσκαλεί για

 ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στο ισόγειο του ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, Λεωφ. Bουλιαγμένης 602Α 

(είσοδος παρόδου Λ. Βουλιαγμένης – απέναντι από το σήμα της Ολυμπιακής  με κατεύθυνση προς Βουλιαγμένης –       30μ από την διασταύρωση με την Λ. Αλίμου) 

την Κυριακή 18/11/2018 από τις 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Η Δράση διενεργείται από το Πολιτιστικό Σωματείο

 «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην ΠΡΟΛΗΨΗ»

υπό την αιγίδα και ευγενή ΧΟΡΗΓΙΑ

του ΙΑΣΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ- ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

και της

ΘΕΟΤΟΚΗΣ (ΤΙΤΗΣ) ΝΤΟΛΑΠΤΣΗ.

Η δράση περιλαμβάνει:

  • Ø Καρδιογράφημα.
  • Ø Υπέρηχο Θυρεοειδούς.
  • Ø Μετρήσεις: Οξυγόνου αίματος, Αρτηριακής πιέσεως, Σακχάρου, Χοληστερίνης και Τριγλυκεριδίων.
  • Ø Εκτιμήσεις και Συμβουλές από Ειδικούς: Καρδιολόγο, Ειδικό Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων (με εξειδικευμένη χειρουργική εκτίμηση Θυρεοειδούς Αδένα/ Παραθυρεοειδών Αδένων), Παθολόγο…

 

 

 

04 Οκτ 2018
4821 Προβ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ…

Περισσότερα...

 

Tου Αντώνιου Β. Καπετάνιου

Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

 

«Θα σου στείλω μια πράσινη ελπίδα
από τα δέντρα που ζωγράφισε ο φίλος μας ο Βικέντιος Βαν Γκογκ,
θα σου στείλω ένα άνθος αχλαδιάς
να θυμηθείς πως υπάρχουμε».

(«Τάκης Λιούμης», Νικηφόρος Βρεττάκος)

Οάνθρωπος ως ον της φύσης, ως ο ίδιος «φύση», κατά την έννοια της συμμετοχής του στο φυσικό γενόμενο ως λειτουργός και πονητής, ως μετέχων στο γίγνεσθαι, έχει ανάγκη τη φύση, έχει ανάγκη την επιθυμία της επαφής και πρόσληψής της. Το αντίθετο δηλώνει παρά φύσιν συμπεριφορά και ανωμαλία στο ζην, που εκδηλώνεται ως ανωμαλία στο φυσικό γενόμενο οπού ο άνθρωπος συμμετέχει. Στο «αλί» όμως της σημερινής ζωής, που ο άνθρωπος σβήνει απροσδιόριστος, νοιώθεται η φύση ως ανεκπλήρωτος πόθος που επιζητείται στις μύχιες (εντέλει) εκδηλώσεις της. Διότι η εν πληρότητι φύση βρίσκεται μακριά του και δεν προσεγγίζεται με τις κρατούσες συνθήκες ζωής.

Ένα άνθος, μια γλάστρα, λίγα τετραγωνικά μέτρα κήπος ή αυλή, ένα μικρό πάρκο, μια ιδέα πρασίνου, μιαν αχνάδα φύσης, όλα τούτα τα ελάχιστα, τα λιγοστά ωραία της αποδέλοιπης ζωής, που προσφέρονται ως ανάσες, ως πράξεις αναβιβαστικές, αποτελούν τα νάματα του ανθρώπου στην ξηρότη του, τις πηγές στο στείρο πηγαιμό του! Η φύση συγκινεί και ψηλώνει, γι’ αυτό και ζωογονεί όταν από αυτήν ο άνθρωπος πνοηθεί. «Ο άνθρωπος στις ανώτερες κι ευγενέστερες ικανότητές του είναι όλος Φύση, και φέρει μέσα του τον παράξενο δυισμό της», υποσημείωνε στα «Σημειωματάριά του» ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (Friedrich Wilhelm Nietzsche).

Ο άνθρωπος παίρνει από τη φύση, «μορφώνεται» από αυτήν και συστήνεται βάσει αυτής, έχοντας πορεία φύσει φυσική· στη συνέχειά του βεβαίως παρεκκλίνει εμπλουτιζόμενος με τα σπουδάγματα της λογικής, που του δίδουν εκμεταλλευτική προσέγγιση, πλην όμως έχει φυσική αρχετυπική βάση, καθόσον είναι ον της φύσης, προερχόμενος από αυτήν. Τούτο, που φαίνεται αόριστο, απροσδιόριστο και κάπως φιλοσοφικό, γίνεται κατανοητό κοιτώντας το απαίδευτο μικρό παιδί να σχεδιάζει. Κάμνει σχήματα και ζωγραφιές πρωτόλειες, «παιδικές» για το προχωρημένο μας μυαλό, μα τούτη η πρωτογένεια αποκαλύπτει την άμεση σχέση του ανθρώπου με το φυσικό γενόμενο, το προκύπτον της ύπαρξής του δι’ αυτού. Αυτά που βλέπουμε εμείς οι μεγάλοι ως ορνιθοσκαλίσματα είναι για το παιδί εικόνες που αποδίδουν χαρακτήρες, που εκφράζουν συναισθήματα. Είναι πράγματα δεδομένα για το παιδί, μιαν καταγραφή της σκέψης του μέσω της γεωμετρίας της φύσης, που εμπεριέχεται στη φύση του, στο έμφυτό του, καθότι το ίδιο όπως και κάθε ον προέρχεται από τη φύση, είναι ον της φύσης.

Στη γεωμετρία της φύσης, η ευθεία γραμμή παριστά μιαν αλληλουχία σημείων που υποτάσσονται στο νόμο της ευθύτητας. Για το παιδί η ευθεία γραμμή, η γραμμή της φύσης, γίνεται απεικόνιση της αφηρημένης έννοιας, μιαν υπόταξη σημείων στο νόημά της, και με την επεξεργασία του μυαλού μετασχηματίζεται σε φορέα μηνύματος στο πρωτογενές τούτο στάδιο της παιδικότητας, που το μυαλό δεν έχει ακόμα παιδευτεί κι εξελιχτεί. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα χρώματα που χρησιμοποιεί, τα μεταφερμένα από τη φύση, που αποτελούν έκφραση των συναισθημάτων του και οι αποχρώσεις τους τις αντίστοιχες αυτών. Τα δε αλλόκοτα σχήματά του δεν είναι άμορφα, έχουν νόημα, καθότι αποτελούν τρόπους έκφρασης, κάτι σαν τ’ αρχέγονα ιδεογράμματα που συνθέτουν τις πρώτες αρχετυπικές χωρικές διατάξεις.

Ο άνθρωπος συνεπώς προέρχεται από τη φύση, όσο κι αν στην πορεία του την αποστασιοποιείται ή την αποποιείται, κι έχει φύσει δέσιμο μαζί της. Η εκκίνησή του από αυτήν είναι διαμορφωτική και εν συνεχεία υποστηριχτική, καθώς η φύση υποστηρίζει την πρόοδό του με τις αρχές της, από τις οποίες δεν ημπορεί ν’ αποστεί, χρησιμοποιώντας για την επεξεργασία τους τη διάνοιά του (π.χ., στην πράξη του λογίζει την αιτία και το αποτέλεσμα, το μερικό και το ολικό, τη δράση και την αντίδραση κ.ά.) Όλη η πορεία του ανθρώπου εδράζεται στη φυσική βάση και από αυτήν παίρνει προορισμό.

Η «επιστροφή» στη φύση, όχι ολοκληρωτικά, αλλά μέσα από το νοιώσιμο τουλάχιστον στιγμών της, κάμνει τον άνθρωπο νοό και ικανό έστω ζωής, ως κοινωνό φύσης, ξανασυνδέοντάς τον με τη γενεσιουργό πηγή, με τη ρίζα, δίνοντάς του το ωραίο κι επάγωγο της ζωής π’ αποξέχασε στον πυρετό του τής ανάπτυξης, και που τόσο απαραίτητο τού είναι! Η φύση διαμορφώνει την ηθική της ζωής, από την οποία αντλεί ο άνθρωπος ζωή και πλουταίνει εσωτερικά· αρκεί να γενεί συνειδητός της. Ο άνθρωπος ηθικοποιείται διά της φύσης και πνοείται ως οντότητα, νοιώθοντάς την και σπουδάζοντάς την, διαμορφώνοντας παράλληλα στο γνωσιολογικό του περιεχόμενο την ηθική του γι’ αυτήν. Εάν η φύση αγνοηθεί, χάνεται το δόσιμό της· ως αίσθηση και ως σπουδή· ως χάρη και ως έμπνευση· ως βάστηγμα κι ως ανάπτυγμα ζωής, φτωχαίνοντας το Είναι του ανθρώπου.

(από το βιβλίο του Αντώνιου Β. Καπετάνιου  «ΦΥΣΙΣ ΕΡΓΟΝ. Νοώντας για τη φύση», ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2017, https://www.bookstation.gr/Product.asp?ID=40885

(φωτογραφία: Pierre Jamet, 1938)

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:https://dasarxeio.com

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας,αφαιρούμε άμεσα άρθρο και φωτογραφία

Συντάκτης και Aρθρογράφος. Ελεύθερα οι απόψεις σας!

Στείλτε τα άρθρα σας και τις απόψεις σας. Ελεύθερα, χωρίς περιορισμό λέξεων, ιδεολογικούς, πολιτικούς φραγμούς. Κοινοποιώντας τους προβληματισμούς μας κάτι θα αλλάξει!

 

Πρωτοσέλιδα

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


Φαρμακεία/Νοσοκομεία

Κίνηση σε δρόμους

Ταινίες στην Τηλεόραση